Pannenkoekenhuys De Pimpernel
  • image

Boerengolf

Wat is boerengolf eigenlijk zult u zich afvragen. Eigenlijk als u de naam vrij vertaald kunt u al weten wat het is. Inderdaad boerengolf is golven alleen dan op de boeren manier. De boeren manier houdt dus in dat u de weilanden  betreedt, gewapend met golfstick en bal.

Deze weilanden zijn geen speciale boerengolf weilanden maar gewoon weilanden voor vee. Dus een koeienvla hier en daar zult u wel aantreffen. 

Boerengolf®  De snelst groeiende buitensport van Nederland.
De bedoeling van het spel is heel simpel, de groep met het minst aantal slagen is de winnaar. Om dit doel te bereiken spelen twee groepen tegen elkaar van max. 5 personen per groep.
Groep 1 slaat de bal vanaf het afslag punt en vervolgens groep 2. De bal die dan het verst van de put verwijderd is, is vervolgens aan slag.  Een boerengolfbaan bestaat uit 10 holes met een lengte van gemiddeld meer dan 200 meter per hole en de oppervlakte van de boerengolfbaan is zeker 8 ha. of meer. 

Probeer boerengolf eens en ervaar het golven dat u gewent bent op een totaal nieuwe manier!

Historie
Hoe is Boerengolf ontstaan?
Zoals met zoveel dingen is vaak een frustratie de drijfveer voor het oplossen van een probleem of het vervullen van een wens. Mijn wens was en is om een keer golf te spelen op een grote golfbaan.
De golfbaan het dichtst bij ons in de buurt is "de Voortwisch" te Winterswijk. Dus op een gegeven moment gewoon naar de golfbaan toe, portemonnee met geld mee en golfen.
Maar helaas, je komt de baan niet op, alleen op de driving range, voor toentertijd een gulden, mocht je wat balletjes wegslaan.
Geen golfvaardigheidsbewijs en geen lid van de club. Een frustratie was geboren.

Eenmaal weer thuis, dacht ik, wat let ons eigenlijk om het te doen.
Land is niet het probleem, want met een eigen boerderij is er genoeg. Alleen die kleine golfballetjes in een weiland waar koeien lopen, dat betekent de hele  dag zoeken. De oplossing: een grotere bal. Het maken en onderhouden van een green, kost veel tijd en maakt golfen duur. Bij Boerengolf hebben we geen green, maar ligt de baan erbij zoals op een boerderij betaamt. Een hole is snel gemaakt, melkemmer in de grond en een vlag erbij.


Op eerste Paasdag organiseerde de buurtvereniging sinds jaren een activiteit. Het leek de buurt wel een leuk idee om uit te proberen. En zo is op 1e Paasdag 1999 voor het eerst boerengolf gespeeld op en om de weilanden van Kaasboerderij Weenink in de Buurtschap 't Veldeken', op een 18 holes golfbaan.

Sinds die tijd is het spel verder geperfectioneerd, de ballen zijn verbeterd, de regels duidelijker, maar een ding is het zelfde gebleven de club, nog steeds een massief houten klompje aan een stok.

Het oogt een simpel spel, het geeft veel plezier aan de spelers en het is dan ook leuk om te zien dat het spel nu op veel plaatsen in Nederland gespeeld kan worden.